Hirdetés

atka.lap.hu / Madártetű atka

Madártetű atka

A madártetűatka (Dermanyssus gallinae) madarász berkekben piros madáratka, vagy ahogy a díszbaromfisok ismerik, a tyúktetű rendszertanilag ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe a Pókszabásúak (Arachnoidea) osztályába, annak Gamasida (Mesostigmata) rendjébe tartozik. Ebbe a rendbe sorolták többek között még az amerikai kontinensen élő Ornithonyssus sylvarium fajt is. (A legfrissebb ismeretek szerint ez a faj már megjelent Európában is.)

A Dermanyssus gallinae egy meglehetősen kellemetlen baromfi és díszmadár élősködő, amely mászkálásával a madarakat nyugtalanítja, vérszívásával közvetetten a tojástermelést csökkenti. A tyúkok nyugtalanításán túl a vérszívása által rontja a takarmányértékesülést, közvetett állat-egészségügyi kockázatot jelenthet az egész állományra, vírusvektorként és baktériumközvetítőként egyaránt. Mászkálásával azonban nem csak állatokat, hanem gondozójukat is zavarja, sőt egyes esetekben súlyos allergiás bőrreakciókat is okozhat. Díszmadár állományokban a korábbiakhoz képest csökken a megtojt tojások száma és ezzel a szaporulat mennyisége. Extrém eseteben a fiókák, vagy akár a kifejlett díszmadarak elhullása is bekövetkezhet.

Az összeállításban azok a vegyszerek (insecticidek) szerepelnek, melyeket baromfi, vagy díszmadár állományokban sikerrel alkalmaztunk. (A készítmények nevének szerepeltetésével nem a készítmények reklámozása a célunk, csupán jelezzük, hogy ezeket a készítményeket használtuk. Természetesen az ugyanilyen hatóanyagú, de más nevű /gyártmányú/ készítmények is valószínűleg sikerrel alkalmazhatóak, de azok alkalmazásában nincs tapasztalatunk.)

Az összeállításban azok a vegyszerek (insecticidek) szerepelnek, melyeket baromfi, vagy díszmadár állományokban sikerrel alkalmaztunk. (A készítmények nevének szerepeltetésével nem a készítmények reklámozása a célunk, csupán jelezzük, hogy ezeket a készítményeket használtuk. Természetesen az ugyanilyen hatóanyagú, de más nevű vagy gyártmányú készítmények is valószínűleg sikerrel alkalmazhatóak, de azok alkalmazásában nincs tapasztalatunk.)

Meghatározás:

Az atkák kis testű pókféle élősködők, melyeknek alig van hasznuk az emberre nézve. Legismertebb fajtáik két házipor-atka, amelyek ürüléke okozza a porallergiát. A porallergia teszi ki az allergiás megbetegedések 60-70%-át.

Az atkák kis testű pókféle élősködők, melyeknek alig van hasznuk az emberre nézve. Legismertebb fajtáik két házipor-atka, amelyek ürüléke okozza a porallergiát. A porallergia teszi ki az allergiás megbetegedések 60-70%-át.

Szponzorált hirdetések

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Madártetű atka
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés